Pages

Jumlah Pelawat

100 1st Follow

100 2nd Follow

Apa Itu Marketing?

Posted by Faiz On 9:00:00 pm
Assalamualaikum w.b.t dan Salam 1 Malaysia..


Jika anda melihat seorang gadis cantik di sebuah pesta lalu anda menghampirinya dan berkata, "Aku adalah orang kaya.. kahwinlah dengan aku."

Itu adalah DIRECT MARKETING.Jika anda berada di sebuah pesta dengan kawan-kawan anda dan bertemu dengan seorang gadis cantik. Salah seorang kawan anda menghampiri gadis itu dan berkata, Lihatlah jejaka itu (sambil menunjuk anda).Ia sangat kaya,kahwinlah dengan dia."


Itu adalah ADVERTISING.Jika anda melihat seorang gadis cantik di sebuah pesta lalu anda menghampiri dan meminta nombor telefonnya. Keesokan harinya anda menelefonnya dan mengatakan," Hi.. aku sangat kaya, kahwinlah dengan aku."


Itu adalah TELEMARKETING.Anda tengah berada d sebuah pesta dan melihat seorang gadis cantik. Anda membetulkan tie, berjalan ke arahnya dan menawarkan minuman. Anda membukakan pintu untuknya saat menghantar pulang dan berkata, "Aku sangat kaya, mahukah kau kahwin dengan aku?"


Itu adalah PUBLIC RELATIONS.Anda tengah berada di sebuah pesta dan melihat seorang gadis cantik. Ia berjalan ke arah anda dan mulai merayu, "Kau sangat kaya rupanya."


Itu adalah BRAND RECOGNITION.Anda berada di sebuah pesta dan melihat seorang gadis cantik. Anda mendekatinya dan berkata, "Aku sangat kaya, Kahwinlah dengan aku." Lalu ia menampar muka anda.


Itu adalah CUSTOMER FEEDBACK alias COMPLAIN


Sekian. Time kasih
 


Share/Bookmark
Category : ,

2 Response to "Apa Itu Marketing?"

 1. Edda Said,

  hahaha.. bgus... bgusss... marketing yg org tak paham akan jadi paham bila baca dengan contoh yg sngt berkesan.hiks

   

 2. MeteorX Said,

  menarik artikel ni..student marketing ker?

  follow your blog..follow mine ok :)

  http://ninjabiker.blogspot.com/

   

Related Posts with Thumbnails

Siapa Aku?

Special Sponsor

Kebanyakan entri di dalam blog ini adalah daripada pihak Syok.org.
.: sYok.Org :

pengiklanan

Kit Biasiswa Malaysia 2010
160

Rujukan

Komentator

Make your own

Fan Pages

Yang Baik Hati

Award

Award

Twitter

Terima Kasih Kepada

Free Automatic Backlink Get a Free Backlink Free Automatic Backlink Free Auto Backlink Free Auto Backlink Free Auto Backlink Free Auto Backlink Free Auto Backlink Blogged.my .: sYok.Org : 4east's Profile on Ping.sg 
SelangorBloggers
JohoreanBloggers