Pages

Jumlah Pelawat

100 1st Follow

100 2nd Follow

KIsaH lAWak 18SG, 18SX, 18PL, 18PA?

Posted by Faiz On 11:57:00 pm 2 comments
Assalamualaikum w.b.t dan Salam 1 Malaysia..

Alkisah...ada sorang duda anak 2 yang tinggal di sebuah kampung. Duda ni nama dia Amat. Amat ni dah 3 tahun menduda setelah kematian isterinya. Pada satu hari , Amat yang dah lama kesepian terfikir kenapakah dia tidak mencari pengganti arwah isterinya, ada jugak yang akan menjaga dirinya nanti, fikirnya lagi. Amat pun cuba la merisik-risik dengan kekawannya, manala tau kekawannya ada calon yg sesuai. Usin, kawan karibnya yang mendengar berita itu segera datang berjumpa dengan Amat kerana dia ada calon yg sesuai untuk Amat. Amat sungguh gembira bila mengetahui calon yang Usin nak rekomenkan adalah janda 18 thn.

Beria-ia benar Usin supaya Amat menerima pilihannya. "nak ke dia kat aku yg dah tua ni , Sin ??" tanya Amat. "kau tu pun bukannya tua sangat Mat, baru 36 thn, rupa pun hensem lagi apa!" kata Usin membodek Amat. "Tapi....kalau aku boleh jalankan, boleh tak kau bagi aku pinjamkan RM500 ?? aku nak pakai duit la.." kata Usin lagi. ' Jangankan RM500, RM1000 pun aku boleh bagi kalau betul kau boleh jalankan..tak payah pinjam" kata Amat tanpa berfikir panjang.


Usin pun segera berlalu dengan gembira bila memikirkan janji Amat." kau tak payah susah2, semua aku uruskan, kau tau siap" janji Usin kepada Amat.


 
Dipendekkan cerita tiba la hari yang ditunggu2 oleh Amat, hari dimana dia akan disatukan dengan isterinya yang baru, Leha nama bakal isteri Amat. Hari tu Amat sungguh segak dengan pakaian untuk upacara akad nikah dengan Usin disebelah sebagai pengapit yang memanjang tersenyum setelah koceknya berisi wang RM500 pemberian Amat. Amat segera terbayangkan saat2 indah yang bakal dilalui bersama isteri barunya nanti. Sampai saja di rumah pengantin perempuan, Amat disambut meriah siap dengan paluan kompang lagi. Para tetamu menyambut Amat dengan senyum lebar. Siap sahaja majlis akad nikah , tiba la masa yang dinanti2 oleh Amat, iaitu untuk bertemu dengan isterinya. Amat pun dijemput untuk masuk ke dalam bilik pengantin untuk upacara membatalkan air sembahyang.

Tapi alangkah terkejutnya Amat bila didapati seorang perempuan tua yang layak digelar nenek sedang menantinya dengan senyuman yang sungguh menggoda. Amat mulanya merasakan itu hanyala satu gurauan dari pihak pengantin perempuan namun bila mak andam beria-ia menyuruh nenek itu mencium tangan Amat, baru la Amat sedar itula isterinya yang selama ini dibayangkan seorang janda muda 18thn.


"Usinnnnnnnnnn!!!!!!" jerit Amat sambil berlari keluar mencari Usin.Usin yang ketika itu sedang menjamu selera terkejut beruk mendengar jeritan Amat.


"Kau tipu aku Sinnnn!!!" jerit Amat sambil mencekik leher Usin. "Tipu apa plak???" tanya Usin bingung. "Kau kata 18thn!!!!" balas Amat.


"La...bukan umur dia yang aku maksudkan 18thn...tapi dia dah menjanda 18thn!!!" . " Mintak balik duit akuuuuuuuuuuu!!!!!!!!"
 
SUMBER : Syok.org

Share/Bookmark
Category :

Petua Tercekik Tulang

Posted by Faiz On 11:38:00 pm 2 comments
Assalamualaikum w.b.t dan Salam 1 Malaysia..


Aku datang dari keluarga yg besar... 16 adik beradik, bila sesekali berkumpul, dah tentu mak aku akan buat majlis makan besar-besar dan best-best!!!
Dalam ramai2 adik beradik, bukan semua yg suka stail aku, apabila aku bawa gaya hidup " gaya pulang ke pangkal jalan'"...maka adalah yg tak kena sana sini...oh..
Masa makan, aku pun duduk lah cara Nabi.. (rujuk ustaz) lalu ada yg sound :
"apahal duduk macam nak berlari ajer...."
"tak baik lutut tinggi pada makanan.."
" ni duduk ke nak berak nie..?"
Oleh sebab aku lelaki beriman, maka aku buat muka seposen... aku pun basuh tangan,
Nota untuk mua'alaf : sebelum makan sunnah Nabi adalah basuh kedua2 tangan dan berkumur, insyaAllah jika korang amal nie, sebelum korang mati Allah akan mempermudahkan segala urusan hutang piutang korang. - Hutang kereta/rumah/kahwin/ study/along bla bla bla!!!
Sambung balik, aku pun berpikir...ada baiknya juga Nabi tak makan pakai sudu @ garfu, kalau Nabi makan pakai sudu, susah pulak org miskin macam aku nak ikut sunnah Nabi, nak pakai sudu material apa? stainless steel ke inconnel 601? nak pakai colour camne? matelic ke cooper? kan susah tu!!!
tu belum lagi jika Nabi makan pakai kerusi dan meja.. bentuk bulat ke bentuk heksagon?, oktagon?, nanagon? nak kena pergi Kedai perabot buat ansuran mudah! jimat ! hanya RM 1 dan tunggu 30 hari, kunjungilah kedai perabot terbesar di Malaysia , bla bla bla!!! Oh..

Biasa korang belajar doa makan macam nie :
"Allahummabariklana (hingga akhir)
Tapi tu sebenarnya doa tengok makanan, doa makan mudah sajer :
"Bismillah, barkatillah."
Lepas tu makan lah, dengan tiga jari (sunnah Nabi) kemudian, ada pulak suara2 yg sound: "Eh, kenyang ke makan dengan tiga jari? "
aku kata : "huh, anak cina makan dengan dua kayu elok2 habis nasi satu pinggan!!! "
Tapi oleh kerana aku sorang jer yg makan dengan tiga jari, org lain makan dengan lima jari, maka aku lihat kadar flow of suapan dan kadar quantity of lauk-pauk diorang lebih laju dan maju, maka aku menukar jariku dari 3 kepada 5... oh.. tepuk dada tanya iman..
Kemudian aku minum dari tangan kanan yg tidak berbasuh...
Diorang tegur : "essh..pengotor betullah"
Aku kata : "Apa pulak kotor, aku makan nasi, buka tahik!!!" (tapi aku kata dalam hati sebab aku lelaki beriman)
"Nie, apahal jilat2 jari nie? lucah betul!!" - tanya diorang pada aku..
"Makan ayam sedap sampai ke kaki.... makan sate sedap sampai ke lidi he he heh" - kataku...
Banyak pulak diorang komplen cara aku makan.. err maksud aku cara Nabi makan... aku tahu tak berguna berdebat ngan mereka lalau aku ubah topik dengan bertanya :
Tahukkah korang kenapa lembu makan rumput dan kambing makan daun?
Abang aku kata : sebab tengkuk lembu berat....bla bla bla..
Aku kata : "salah!!! lembu makan rumput dan kambing makan daun sebab mereka lapar!!! (tak lawak) ha ha ha!!!"
Aku menyambung : "Penting makan cara Nabi sebab kita hari2 makan, tapi bila tak ikut sunnah, maka jadi macam lembu dan kambing makan sajer, namun bila korang makan macam Nabi saw makan, maka di kira ibadat..
Masa nak makan, niatlah makan kerana perintah Allah, namun kena nafikan makanan yg bagi kenyang..hakikatnya kenyang datang dari kudrat Allah. "
Tiba2 mak aku tercekik tulang ikan.. (bayangkan seorang mak cik sedang tercekik tulang) Kemudian, Mak aku mendapat nasihat secara berperingkat, ada yg sarankan agar makan pisang, minum air dengan capat, makan nasi kepal dan lain2, tapi masih tak berjaya.. kesian mak aku...
"Huh! Hamka, Takkan kau tak tahu cara sunnah Nabi nak buang tulang tercekik camne? ..cakap terer.." (kata abang aku)
Aku kata : "senang sajer...Mak angkat kedua-dua tangan ke atas.. "
Mak akupun buat.. tapi masih tak jadi..
Aku kata : "lurus Mak, tangan mak dua-dua kena lurus... !!!"
(bayangkan seorang makcik yg sedang duduk bersila sambil kedua-dua tangan diluruskan ke atas, tangan kanan masih terdapat sisa2 nasi, manakala di lengan dan tengkuk di penuhi dengan rantai emas..)
Aku kata :
"Sekarang sebut : SUPERMAN RETURN!!!!!! " HA HA HA.. (semua org ketawa)-nasi berhembur-hembur di sana sini.
Mak aku juga ketawa..sehingga tulang yg tercekik itu terkeluar.. semuanya dari Allah!!! he he he... selamat mencuba, ni bukan hadith, just pengalaman.

PS : sekiranya rakan korang menjadi mayat (over ketawa sehingga tulang mencucuk tengkuk) sesungguhnya penulis tidak bertanggung jawab!!! (superman pun akan jadi mayat). 

p/s: aku bukan aku yang sebenar..

SUMBER : Syok.org

Share/Bookmark
Category : , ,

RAhSIa WAniTa YAng LelaKi PerlU TAhu

Posted by Faiz On 10:57:00 pm 3 comments
Assalamualaikum w.b.t dan Salam 1 Malaysia..


1. Bila sorang wanita mengatakan dia sedang bersedih, tetapi dia
tidak
menitiskan airmata, itu bermakna dia sedang menangis di dalam
hatinya.

2. Bila dia tidak menghiraukan kamu selepas kamu menyakiti
hatinya,lebih
baik kamu beri dia masa untuk menenangkan hatinya semula sebelum kamu
menegur dengan ucapan maaf.

3. Wanita sukar nak cari benda yang dia benci tentang orang yang
paling
dia
sayang (sebab itu ramai wanita yang patah hati bila hubungan itu
putus
di
tengah jalan).

4. Sekiranya sorang wanita jatuh cinta dengan sorang lelaki, lelaki
itu
akan
sentiasa ada di fikirannya walaupun ketika dia sedang keluar dengan
lelaki
lain.


 5. Bila lelaki yang dia suka dan cinta merenung tajam ke dalam matanya,dia akan cair seperti coklat!!

6. Wanita memang sukakan pujian tetapi selalu tidak tau macam mana
nak
menerima pujian.

7. Jika kamu tidak suka dengan gadis yang sukakan kamu separuh mati,
tolak
cintanya dengan lembut,jangan berkasar sebab ada satu semangat dalam
diri
wanita yang kamu tak akan tahu bila dia dah buat keputusan, dia akan
lakukan
apa saja.

8. Sekiranya sorang gadis mula menjauhkan diri darimu selepas kamu
tolak
cintanya, biarkan dia untuk seketika. Sekiranya kamu masih ingin
menganggap
dia sorang kawan,cubalah tegur dia perlahan-lahan.

9. Wanita suka meluahkan apa yang mereka rasa. Muzik,puisi,lukisan
dan
tulisan adalah cara termudah mereka meluahkan isi hati mereka.

10. Jangan sesekali beritahu perempuan yang mereka ni lansung tak
berguna.

11. Bersikap terlalu serius boleh mematikan mood wanita.

12. Bila pertama kali lelaki yang dicintainya dalam diam memberikan
respon
positif, misalnya menghubunginya melalui telefon, si gadis akan
bersikap
acuh tak acuh seolah-olah tidak berminat, tetapi sebaik saja ganggang
diletakkan, dia akan menjerit kesukaan dan tak sampai sepuluh minit,
semua
rakan-rakannya akan tahu berita tersebut.

13. Sekuntum senyuman memberi seribu erti bagi wanita. Jadi jangan
senyum
sebarangan.

14. Jika kamu menyukai sorang wanita,cubalah mulakan dengan
persahabatan.Kemudian biarkan dia mengenalimu dengan lebih mendalam.

15. Jika sorang wanita memberi seribu satu alasan setiap kali kamu
ajak keluar, tinggalkan dia sebab dia memang tak berminat denganmu.
 



16. Tetapi jika dalam masa yang sama dia menghubungimu atau menunggu
panggilan darimu,teruskan usahamu untuk memikatnya.

17. Jangan sesekali mengagak apa yang dirasakannya. Tanya dia
sendiri!!

18. Selepas sorang gadis jatuh cinta, dia akan sering tertanya-tanya
kenapalah aku tak jumpa lelaki ini lebih awal.

19. Kalau kamu masih tercari-cari cara yang paling romantik untuk
memikat
hati sorang gadis,cubalah rajin-rajinkan tangan menyelak buku-buku
cinta.

20. Bila setiap kali gambar kelas keluar, benda pertama yang dicari
oleh
wanita ialah siapa yang berdiri di sebelah buah hatinya, kemudian
barulah
dirinya sendiri.

21. Bekas teman lelaki akan sentiasa ada di fikirannya tetapi lelaki
yang
dicintainya sekarang akan berada di tempat teristimewa iaitu di
hatinya!!

22. Satu ucapan 'Hi' sahaja sudah cukup menceriakan harinya.

23. Teman baiknya saja yang tahu apa yang sedang dia rasa dan lalui.

24. Wanita paling benci lelaki yang berbaik-baik dengan mereka
semata-mata
nak tackle kawan mereka yang paling cantik.

25. Cinta bermaksud kesetiaan, ambil berat, jujur dan kebahagiaan
tanpa
sebarang kompromi.

26. Semua wanita mahukan sorang lelaki yang cintakan mereka sepenuh
hati..

27. Senjata wanita adalah airmata!!

28. Wanita suka jika sesekali orang yang disayanginya mengadakan
surprise
buatnya (hadiah,bunga atau sekadar kad ucapan romantis). Mereka akan
rasa
terharu dan merasakan bahawa dirinya dicintai setulus hati.Dengan
ini
dia
tak akan ragu-ragu terhadapmu.

29. Wanita mudah jatuh hati pada lelaki yang ambil berat tentang mereka dan baik terhadapnya. So kalau nak memikat wanita pandai-pandailah...

30. Sebenarnya mudah mengambil hati wanita kerana apa yang dia mahu
hanyalah perasaan dicintai dan disayangi sepenuh jiwa
 
SUMBER : Syok.org

Share/Bookmark
Category : ,
Assalamualaikum w.b.t dan Salam 1 Malaysia..


Story I
E: Do u have a boyfriend?
C: I have.
E: Is he working Locally?
C: No. He is working Overseas.
E: Sorry, my company cannot employ u!
C: Why?
E: U will not be able to settle down here permanently. And my Company don't want to pay extra expenses on the Overseas calls just because of u.

Story II
E: Any girl friends?
C: No!
E: So far chased any before?
C: Have, but not successful.
E: Ever think of getting a job first then start looking for a girlfriend?
C: Career is first priority. Currently didn't want to consider This personal issue.
E: Sorry, my company cannot employ u.
C: Why?
E: You are lacking of P.R skills and confidence!!

Story III
E: Any girlfriends?
C: Yes.
E: Is she pretty?
C: Not quite.
E: Sorry, my company cannot employ you.
C: Why? Will this affect your company's reputation?
E: No, it does not affect the company's reputation but because My company is dealing with arts, our company requested an artist.

Story IV
E: Any girlfriends?
C: Yes.
E: Is she pretty?
C: Yes.
E: Is she your first lover?
C: Yes.
E: Sorry, we can't employ you because you lack of fighting spirit.

! Story V
E: Any girlfriends?
C: Yes.
E: Is she your first lover?
C: No. Have a few already.
E: Sorry, my company cannot employ you because you are a "grasshoper"! (Job hoper lah!)

Story VI!
E: Any boyfriends?
C: Yes.
E: Is he rich?
C: No.
E: Then sorry, my company cannot employ you because our Company is dealing with money and you will seduce.

Story! VII
E: Any boyfriends?
C: Yes.
E: Is he rich ?
C: Yes, very rich.He owns a company.
E: Sorry, we cannot employ you because your boyfriend don't Even want to employ you, neither do we!
C: But,...... there is no position in his company.
E: Then,..... what is your qualification?
C: Secretary!
E: Sorry, we still cannot employ you because your prettiness Will affect our managers' working spirits.
C: But,...... I am not pretty at all.
E: It is even worse because my managers will not be interested In you!! 

Share/Bookmark
Category : ,

***** tIps AsaS SEmasA TeMUduGA *****

Posted by Faiz On 5:33:00 pm 0 comments
Assalamualaikum w.b.t dan Salam 1 Malaysia..


* Ketahui serba sedikit latar belakang syarikat yang menawarkan anda pekerjaan.

* Datang awal di tempat yang ditetapkan bagi mengelakkan suasana kelam kabut.

* Pastikan anda membawa pelbagai dokumen penting seperti surat temuduga, sijil dan dokumen lain yang menyokong tawaran kerja anda.

* Berpakaian kemas kerana ia menggambarkan imej peribadi anda.

* Ketika masuk, berilah salam atau ucapkan selamat pagi atau petang. Duduk dengan baik dan sopan. Jika boleh, duduklah setelah anda dipersilakan duduk.

* Jawablah setiap pertanyaan dengan lancar dan yakin. Jangan tergagap-gagap atau menjawab pura-pura tahu.

* Boleh bertanya: “Sekiranya saya diterima bekerja, apa skop tugas saya dan apa faedah yang saya peroleh.’’

* Jangan sesekali bertanya soal gaji, bonus.

* Di akhir temuduga, ucapkan terima kasih dan meminta izin keluar 

SUMBER : Syok.org 

Share/Bookmark
Category : ,
Assalamualaikum w.b.t dan Salam 1 Malaysia..


Tips ini hanya sesuai dibaca oleh awek yang dah berpakwe SAHAJA.lelaki pon ley gak la..


Pakwe atau makwe anda berlaku curang? Jangan susah hati atau cuba bunuh diri, sebaliknya cuba lakukan tips ini:-


Pancitkan tayar kereta dia! Atau lebih baik calarkan, khas utk pakwe yg sayangkan kereta dia. kalau nak puas hati lagi, tolak kereta dia masuk gaung.



Rendam hand-phone dia kat lombong buaya Puchong.

Jadi tak bleh laaa dia guna hand-phone utk mengatal dgn pompuan lain

Tampalkan poster disekeliling rumah dia. Tulis yg dia ni tak boleh dipercayai. Kalau dia pindah buat perkara yg sama di rumah barunya itu.


Koyakkan semua baju melawa dia dan tinggalkan baju burok dan usang.

Kalau dia pergi dating girlfriends dia mesti pikir dia orang miskin dan tak mampu nak beli baju 

Note: Bagus Untuk Mereka Yang Kurang Waras  

SUMBER : Syok.org 

Share/Bookmark
Category : , ,
Assalamualaikum w.b.t dan Salam 1 Malaysia..


Puasa pun nak dekat, tapi time untuk bangunkan orang bersahur adalah time paling crucial sekali. Dibawah ni ada2 tips menarik untuk dicuba:-)

Kalau nak kejutkan orang bangun tidur especially sahur..cam ni antara caranya..


1. pegang anak jari kiri/kanan sambil tu panggil nama dia perlahan lahan..

2. sentuh bahu org tidur tu..dan goyangkan perlahan lahan..sambil panggil nama dia...
3. renjis air kat muka dia...sambil panggil nama dia...
4. tampar tampar manja pipi dia..sambil panggil nama dia...
5. tutup kipas/air cond

tapi kalau still tak ada effect


1. jerit nama dia kuat kuat...

2. gigit ibu jari kaki dia..cam antu toyol gigit
3. simbah air sebaldi...kalau boleh air rendam baju dalam korang
4. tarik rambut dia sampai jatuh dari tilam
5. goyang badan dia kuat2 then jerit gempa bumi! gempabumi! tsunami!tsunami!
6. jerit api! api! api!
7. letak kfc ke mcd ke xpun ikan patin masak tempoyak yg baru dibeli sebelah hidung dia..bgi ambik bau sikit

tapi kalau still tak ada effect gak


1. pergi kat telinga dia...then sebut maa rabbuka! sambil seru nama dia byk kali...

2. pergi kat dia, baca je surah yaa sin!

tapi kalau still tak ada effect gak...ni je la cara terakhir


1. panggil je orang masjid/surau untuk uruskan...kerana tuhan lebih menyayanginya 
SUMBER : Syok.org 

Share/Bookmark
Category : , , ,
Assalamualaikum w.b.t dan Salam 1 Malaysia..

Seorang Pelancong Cina masuk kedalam sebuah bar di Hawaii dan dia amat terperanjat kerana didalamnya terdapat Steven Spielberg! Pengarah filem yang ternama. Sedang dia enak menikmati minumannya tiba-tiba beliau melihat pengarah filem tersebut meluru kepadanya dan melepaskan sebiji penumbuk.


Setelah bangun dari duduknya, beliau menjerit "Apa pasal engkau tumbuk aku ni?"

Pengarah filem tersebut berkata," Itu sebagai balasan di atas pengeboman Pearl Harbor, datuk aku mati pada masa tu".

Cina tersebut membantah. "Aku bangsa Cina laa bodoh! apa kena mengena dengan Jepun pulak?" Pengarah filem tadi membalas "Aaah..! Jepun, Cina, Burma, Vietnam, korang semua sama aje!"

Keadaan kembali reda selepas itu. Setelah memesan sebotol beer lagi, Lelaki Cina tadi terus meluru kepada Pengarah filem dan memberi satu tumbukan yang padu.

"Apa pasal kau tumbuk aku pulak ni?" balas sang pengarah filem.


"Itu sebagai balasan kerana menenggelamkan Titanic, moyang aku ada dalam kapal tu dan mati" balas Cina tadi.

"Hey budak! Titanic tenggelam pasal Iceberg laa bodoh..!" jerit sang pengarah lagi.

"Aaahh! Iceberg, Carlsberg, Spielberg... korang semua sama aje...!"

SUMBER : Syok.org

Share/Bookmark
Category :
Assalamualaikum w.b.t dan Salam 1 Malaysia..

heheheh...ni nama pilihan ni orang jawa sendiri yang bagi kat aku...aku sendiri pun keturunan jawa..baca2 punya baca mcm maka ada sense juga... hehehe..macam mana pun sekadar menghiburkan hati... :)

::: Nama pilihan (JAWA) :::

Berikut diturunkan beberapa nama nama pilihan orang Jawa:

1. Harap©÷ besar esok akan pandai tanam bunga, diberikan nama Rosman.
2. pandai membaiki kereta, namakan Karman
3. average dalam golf, Parman
4. pandai dlm penulisan, Suratman
5. gagah perkasa, Suparman
6. boleh mendengar sambil berjalan, Wakiman
7. selalu bertanya, Azman (loghat jawa bunyi Asman)

8. pandai buat kuih, Paiman
9. pakar jualan, Salman
10. pakar pasal alam sekitar, JASman
11. pandai melukis, tulis sajak, nyanyi lagu, Saniman
12. doktor gigi, Sugiman
13. supaya cepat naik pangkat, Yasman
14. Bakal kaki pukul dan dera orang, Deraman
15. yang ada darah Bengali, Manbai
16. pandai organise skim cepat kaya, Pakman (Te' Lo)

ada lagii...

17. Buat kerja ala kadar -KADARISMAN
18. Suka bagi orang susah-SUKARMAN
19. Suka mengada-ngada -NGADIMAN
20. Dua alam -HERMAN
21. Paling Haprak - KOMAN
22. Kalau yang kuat berlawan - Ultraman
23. suka makan makanan Jepun - Sukiman 

Share/Bookmark
Category : ,

***** SEnArAI KEreTA PEliK *****

Posted by Faiz On 2:54:00 pm 3 comments
Assalamualaikum w.b.t dan Salam 1 Malaysia..

Saksikan kereta pelik di dunia..hehe..

 





nak tengok lagi banyak kereta pelik..*****KLIK SINI*****

Share/Bookmark
Category : ,
Assalamualaikum w.b.t dan Salam 1 Malaysia..

Ini adalah kesinambungan daripada versi yang pertama..



6. harus sentiasa bersama

Orang bercinta kebiasannya mahu berdua setiap masa. Ke mana sahaja pergi tidak mahu ada orang lain mangganggu. Namun ini tidak bererti teman-teman kamu harus disingkirkan semata-mata kamu sudah menemui cinta. Apa salahnya kamu masukkan sekali sidia dalam kelompok teman-teman kamuagar sidia boleh membiasakan dirinya. Ada masanya memang kamu perlukan masa untuk berdua, tetapi janganlah asyikberdua sahaha kerana ia boleh menimbulkan rasa bosan juga.

7. rapat dengan sahabat karib si dia

Kamusememangnya perlu bergaul denganorang-orang yang rapat dengan sidia supaya apabila kamu bersama si dia dan teman-temanya. Kamutidak mempunyai masalah untuk bergaul. Namun hati-hati supaya tidak terlalu akrab terutama dengan sahabat karib sidia. Ini boleh menimbulkan pelbagai rasa sangsi atau lebih teruk lagi kalau temannya jatuh cinta padamu. Oleh itu jalan yang paling baik berkawan setakat kenalan biasa. Jangan terlalu baik sehinggakan ambil berat makan minum dan kesihatannya. Daripada kamu terlalu baik sehingga ke tahap itu lebih baik kamu mengenali keluarganya dan berusaha merebut hati kedua ibu-bapanya.

8. berpura-pura tidak cemburu

Kamu harusdapat membezakan antara sikap percaya dan berdiam apabila melihat si dia asyik berbicara dengan jejaka / gadis kain. Cemburu itu perlu ditunjukkan andainya ianya keterlaluan supaya si dia sentiasa menghormati kamudalam apa jua keadaan. Apabila melihat si dia terlalu asnyik berbual dengan jejaka / gadis kamu perlu tegur si dia dengan cara terbaik. Biar si dia tahu perasaan kamu seketika itu. Tidak perlu sorokkan perasaan kamu hanya semata-mata kamu sakit hati melihat kemesraannya bersama orang lain.

9. terlalu menerima sikap si dia

Setiap orang memiliki kelebihan dan keburukan tersendiri. Namunitu bukan alasan untuk kamu menerima semua keburukannya. Manusia boleh berubahandainya ada kemahuan. Jangan hanya kerana terlalu menyayangi dirinya, kamu pejam mata melihat sidia melakukan perkara yang menyakitkan hati kamu. Fikirkan inisiatif dan berbincanglah dengannya agar sikap buruk itu dapat diubah demi kebaikannya.

10. biarkan si diasahaja membayar

Sesekali apa kata kamu cuba bergilir-gilir membayar setiap kali makan atau minum. Perempuan ada kalanya terlalu berkira soal belanja dengan lelaki walaupunkekasihnya sendiri. Sikap initidak sepatutnyaberlaku kerana dalam sesuatu hubungan perlu ada tolahansur antara satu sama lain. Barulah hubungan berjalan dengan baik tanpa sebarang masalah. Tetapi pada kaun lelaki, jangan pula rasa tercabar dan jangan pula ada yang mengambil kesempatan.

Cinta Itu Indah
Walaupun kewujudan cinta tidak bisa dilihat,tetapi cinta itu indah dan cantik.
Cantiknya itu tulin dan tidak ia bertopeng.
Bukan saja ia cantik malah suci murni,bercahaya gemerlap dan putih bersih.

SUMBER : Syok.org

Share/Bookmark
Category : , ,
Assalamualaikum w.b.t dan Salam 1 Malaysia..

1. Pilih makan yg banyak mengandungi serat dan air ketika berbuka puasa dan bersahur.

2. Jangan lupa memakai pelembap wajah dan tubuh untuk mengekalkan kelembapan tubuh dari luar.

3. Tetap menggunakan scrub untuk pengelupasan kulit yang mati.

4. Hujung rambut juga memerlukan perhatian, gunakan perapi atau minyak zaitun pada hujung rambut sebelum melakukan sebarang aktiviti di luar bagi mengelakkan rambut pecah di hujungnya.

5. Hindari sabun yang mengandungi kandungan sulfur yang tinggi kerana ia menyebabkan kulit anda menjadi kering. Sebaiknya pilih jenis bertekstur krim mahupun gel.

6. Apabila kuku anda mudah patah disebabkan kekurangan nutrisi, lebihkan pengambilan pil makanan tambahan seperti vitamin E.

7. Tunjukkan anda tidak lemas dan tetap kelihatan segar dengan memilih warna2 cerah pada wajah. Gunakan warna cerah tetapi natural yang akan memberikan kesegaran pada anda.

8. Hindari lipstik berwarna pekat, sebaiknya tampil dengan wajah segar dengan memakai lipstik bertekstur ringan dan natural.

9. Mata sembap dan tidak bermaya akibat kurang tidur setelah bangun sahur? Atasinya dgn menyapu pembayang mata warna beige tepat pada bhttp://www.blogger.com/post-create.g?blogID=5931723149652605160ahagian bawah mata anda.

10. Ganti mekap bertekstur serbuk dengan krim yang tahan lama sekali gus melembapkan kulit.

p/s: siapa2 pun boleh try..hehe

SUMBER : Syok.org

Share/Bookmark
Category : , , ,
Assalamualaikum w.b.t dan Salam 1 Malaysia..



1. Lelaki tinggi lebih menarik
Dalam satu kajian yang dilakukan di Britain menemui teori bahawa lelaki tinggi sememangnya menarik secara seksual. Postur tubuh yang tinggi dan berbadan tegap dikatakan menjadi dambaan setiap wanita. Bagaimanapun, tidak semua wanita hanya menginginkan pasangan yang tinggi sebaliknya mementingkan ciri-ciri sampingan seperti mempunyai kerjaya dan tahap ekonomi yang bagus. Sebaliknya, majoriti lelaki yang tinggi, sukakan wanita yang lebih rendah.

2. Betik tingkatkan kesuburan
Seperti yang diketahui, buah betik memang kaya dengan vitamin C dan merupakan antioksidan yang baik untuk tubuh badan. Selain itu, buah betik mempunyai kelebihan lain terutama dalam meningkatkan jumlah dan kesuburan sperma. Tahukah anda, kekurangan vitamin C dalam badan boleh menyebabkan ketidaksuburan sperma? Oleh itu, langkah terbaik untuk meningkatkan kesuburan dan kuantiti sperma adalah dengan mengambil buah betik dalam diet harian. Pengambilan 500 miligram vitamin C setiap hari amat perlu untuk lelaki dewasa.

3. Berlari 8 jam seminggu elak kanser prostat
Kajian oleh Universiti Harvard terhadap 17 ribu alumninya menunjukkan senaman seperti berlari lapan jam setiap minggu mampu menurunkan risiko gangguan prostat. Oleh itu, perhatikan diet anda kerana lelaki Asia dikatakan berkemungkinan besar diserang gangguan prostat berbanding lelaki Barat kerana pemakanan orang Asia lebih tinggi lemak dan kolesterol yang boleh mendorong pembesaran prostat. Selain senaman, lelaki juga perlu membanyakkan pengambilan buah-buahan dan sayuran dalam diet.

4. Makanan laut tingkatkan kualiti sperma
Ingin tingkatkan kualiti sperma? Manjakan diri kamu dengan makanan laut seperti abalon, tiram dan siput-siput laut yang lain. Makanan laut dikatakan mengandungi mineral yang boleh meningkatkan kualiti sperma. 

SUMBER : Syok.org

Share/Bookmark
Category : , ,

***** AdaB KetiKA MEludAh *****

Posted by Faiz On 9:41:00 pm 2 comments
Assalamualaikum w.b.t dan Salam 1 Malaysia..

Kadang kita tidak perasan, kita selalu meludah air liur merata-rata dan tanpa menghirau tempat tu kotor atau tempat najis.


Di dalam islam asal nak meludah pun air liur sekali pun ada cara-caranya.
Kalau nak meludah air liur atau apa-apa didalam mulut janganlah didepan orang ramai atau orang sedang menjamu selera.

Kita sebagai umat islam mesti menjaga kebersihan dan jangan meludah air liur di tempat-tempat yang kotor seperti didalam tandas, longkang dan tempat-tempat kotor yang lain.

Yang amat penting kita perlu tahu ialah

1) Jika meludah kekiri - Kita akan meludah kepada syaitan/Iblis

2) Jika meludah ke kanan - Kita seperti telah meludah ke arah Nabi kita iaitu Mohammad SAW
( Nauzubilah)

3) Jika meludah Ke depan - Kita seperti telah meludah kearah ALLAH SWT.
(Nauzubilah )

Jadi ingat-ingatlah ketika ingin meludah tu. Meludah lah selalu ke sebelah kiri.
  
SUMBER : Syok.org

Share/Bookmark
Category : , ,

***** SuDAh Pilih KERAnDA AndA *****

Posted by Faiz On 1:17:00 am 4 comments
Assalamualaikum w.b.t dan Salam 1 Malaysia..

KUALA LUMPUR - Pameran keranda yang bermula sejak 1 April lalu, dan sepatutnya berakhir 20 Jun, dilanjutkan sehingga 18 Julai ini atas permintaan ramai. 


Pengurus Bahagian Komunikasi Korporat Jabatan Muzium Negara, Mahani Muhammad berkata pameran yang bertemakan Tradisi dan Misteri itu kini dilanjutkan supaya dapat memberi peluang kepada orang awam yang belum mengunjunginya.

“Ia memberi pendedahan kepada masyarakat umum mengenai aspek-aspek kebudayaan yang berkaitan dengan pengamalan pengebumian khususnya budaya material iaitu keranda.

“Bayaran masuk RM2 akan dikenakan kepada pengunjung dewasa dan percuma bagi kanak-kanak,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Pameran dibuka pada setiap hari bermula pukul 9 pagi hingga 6 petang.

Antara tarikan di pameran itu ialah kerusi untuk mengeringkan mayat hingga reput dari Filipina dan 38 lagi keranda pelbagai bentuk yang luar biasa dan unik dari Malaysia, Thailand, India dan Filipina.
SUMBER : Sinar Harian

Share/Bookmark
Category : ,

***** RObOT DemAM PiALa dUNia *****

Posted by Faiz On 1:00:00 am 1 comments
Assalamualaikum w.b.t dan Salam 1 Malaysia..

Kejohanan bola sepak Piala Dunia telah terasa bahangnya dari Afrika Selatan dan perlawanan antara pasukan sudah memasuki minggu kedua. Peminat bola sepak di seluruh dunia telah mula merasai kehangatan acara bola sepak empat tahun sekali itu. 


Begitu juga bagi peminat robot, mereka juga tidak ketinggalan memeriahkan sambutan kejohanan tersebut, namun ia dilakukan dengan cara mereka yang tersendiri.
Robot bola

DI Hanover, Jerman, para peminat robot menyambut ketibaan kejohanan bola sepak Piala Dunia dengan menghasilkan empat robot humanoid yang berkebolehan untuk bermain bola sepak. 

Empat robot itu yang tingginya kira-kira 60 sentimeter dan dinamakan Rajesh, Penny, Sheldon serta Leonard merupakan sebahagian pasukan B-Human yang memenangi kejohanan Piala Dunia Bola Sepak Robot di Austria pada tahun lalu.

Robot-robot itu mempamerkan kehandalan pada satu perlawanan pertunjukan di CeBIT iaitu pameran teknologi tinggi terbesar di dunia.


p/s: untuk melihat robot beraksi Klik Sini

Share/Bookmark

***** mISterI MAnusIA CicAK *****

Posted by Faiz On 12:44:00 am 0 comments
Assalamualaikum w.b.t dan Salam 1 Malaysia..

SUATU ketika, Carolina Selatan pernah digemparkan dengan kehadiran makhluk tidak diketahui, dikenali sebagai Manusia Cicak, yang dilihat oleh beberapa penduduk di kawasan Paya Scape Ore, di pinggir Bishopville di daerah Lee. Sejak itu timbul persoalan mungkinkah Lelaki Cicak berkenaan adalah haiwan prasejarah, yang berjaya mengelak daripada ditangkap dengan menghuni kawasan paya dan jika tidak, apakah sebenarnya makhluk itu?

Christopher Davis adalah antara segelintir penduduk yang dapat melihat makhluk berkenaan secara bersemuka ketika dia berusia 17 tahun. Davis sedang memandu di kawasan paya itu pada 29 Jun 1988, apabila tayar keretanya pancit. Jam menunjukkan 2 pagi dan ketika menukar tayar, dia mengesan sesuatu berlari ke arahnya.


Makhluk itu mempunyai ketinggian kira-kira dua meter, dengan mata merah dan berkulit hijau. Ia mempunyai tiga jari pada setiap kaki dan tangan, dan setiap satu jari dilengkapi dengan kuku hitam sepanjang 10 sentimeter. Makhluk itu berlari mendekatinya dengan keadaan marah. “Saya melihat ke belakang dan melihat sesuatu berlaku ke arah saya. Pada jarak kira-kira 22 meter saya dapat melihat mata merah. Saya lari ke dalam kereta dan ketika baru hendak menguncinya, makhluk itu dapat mencapai pemegang pintu. Saya dapat melihat makhluk itu dari leher ke bawah - tiga jari besar, kuku hitam panjang dan kulit kasar hijau.

“Ia kuat dan kelihatan marah. Saya dapat melihat kakinya dan kemudian ia melompat ke atas kereta. Saya mendengar dengusan dan kemudian melihat jarinya di cermin depan. Saya segera memecut dan berjaya menjatuhkan makhluk itu,” katanya.

Bagaimanapun, ia terus berlari pada kelajuan 64 kilometer sejam mengejar kereta yang dipandu Davis. Dia menggeletar setibanya di rumah. Keretanya mempunyai kesan cakaran panjang, bumbung rosak dan cermin sisi dipusing.


p/s : Untuk pembacaan lebih lanjut boleh klik di sumber .

SUMBER : Berita Harian 

Share/Bookmark
Category : ,
Assalamualaikum w.b.t dan Salam 1 Malaysia..

Jangan marah ye dengan tajuk yang macam itu..cuma ingin kaitkan dengan entri ini sahaja..
Pada satu hari, seorang paderi berjumpa dengan seorang lelaki islam yang alim di dalam kapalterbang.
Mereka duduk bersama-sama. Setelah kapalterbang mula bertolak, mereka mula berdebat tentang hal agama. Setelah lama berdebat, seorang pramugari datang untuk memberi makanan. Paderi itu meminta "Can I have pork?". Pramugari itu segera mengambil sepinggan daging babi. Kemudian lelaki itu pula meminta nasi ayam. Pramugari itu memberikannya sepinggan nasi berlaukkan ayam.

Setelah mereka habis menjamu selera, paderi itu berkata "Ha2, rugi awak tak dapat makan daging babi. memang sedap sehingga menjilat jari". Lelaki itu berdiam diri. Setelah itu, Mereka sambung berdebat.
Setelah mereka sampai di lapangan terbang, lelaki itu bersalaman dengan paderi itu dan berkata,"Kirimkan salam saya kepada isteri awak". Paderi itu pun berkata,"Saya tidak ada isteri kerana tidak boleh berkahwin"

Lalu lelaki itu berkata "Takder isteri? Ha2, ruginyer. Perempuan lagi sedap dari daging babi."

p/s : Islam Agama Yang sempurna...

SUMBER: Syok.org

Share/Bookmark
Category : , , ,
Assalamualaikum w.b.t dan Salam 1 Malaysia..

Pada satu ketika, ada satu pertandingan untuk orang ramai menunjukkan kehebatan masing masing menggunakan senjata. Ada 2 peserta yang dapat masuk akhir, Zorro ngan Robin Hood. Mereka berdua pun masuk dalam hutan untuk berjalan jalan sambil mencari idea untuk pertandingan mereka. Sedang berjalan jalan, mereka terjumpa seorang perempuan dari kaum orang asli yang sungguh cantik.
Mereka berdua sepakat untuk bertarung dan siapa yang menang akan dapat perempuan tersebut. Mereka pun memanggil perempuan tersebut dan meletakkan sebiji epal d iatas kepala perempuan itu. Memula Zorro nak mulakan pertandingan. Dia pun bergerak sejauh 50 meter dari perempuan itu dan membaling PEDANG nya kearah epal diatas kepala perempuan tu. Zuuupppp, terbelah dua epal tu. Perhgggg, dengan bangganye, si Zorro jerit.... "I AM ZORRO... .."
Kemudian giliran Robin Hood plak. Dia mengambil jarak 100 meter. Kemudian menggunakan ANAK PANAH nye. Zuuupppp, terbelah dua epal yg baru diletak atas kepala perempuan asli tu. Dengan jobonye jugak... . si Robin Hood kata... "I AM ROBIN HOOD..."
Sedang mereka bertarung, lalu lah seorang penduduk lelaki orang asli disitu. Dia merasa tercabar kerana dengan senang lenang nye pompuan kaum dia nak kena kawin ngan orang luar. So, atas rasa tanggungjawab, dia pun masuk pertandingan tu jugak. Dengan menggunakan sumpit dan jarak 150 meter, kini giliran orang asli tu plak. ZZZZUUUUUPPPPP. .. ... ... ... .!!!! PPRRAAPP.
Kena kepala pompuan tu dan mati. Dengan selamba orang asli tu kata...
"I AM SORRY....!!"  
p/s: moral nya aku rasa..jangan gaduh2..nanti semua tak dapat..haha 
SUMBER : syok.org

Share/Bookmark
Category :
Assalamualaikum w.b.t dan Salam 1 Malaysia..

KeTaM dAn KoDoK

Ketam ketip kuku kakinya.
Kawan karib Ketam,
Kodok, kata kepada Ketam,
"Kenapa kau ketip kuku kaki kau,Ketam,
kenapa?"
Ketam kata,
"Ku ketip kuku kakiku kerana kuku kakiku
kelurut
kakakku kata,kalau kukuku kelurut,
kita kena ketiplah

Kodok kentut kekeliruan.
Kodok kata kekalutan,
"Kadang-kadang kalau kukuku
kelurut, ku ketip kenapa keluar kudis?"
Ketam ketawa,
"Kah..kah..kah..kah..kih..kih..kih..kih..
Kuh..kuh..kuh..kuh!! Kodok.. Kodok..
kenapa kadar kebodohan kau ketara
keterlaluan?"
Kodok kata kepada Ketam,
"Ketam. Kenapa kau ketawakan ku?"
Ketam kilas, "Kelakar."
"Kelakar ke kurang-ajar?" kata Kodok.
Kerana kemarahan Kodok keterlaluan,
Kodok keperok
kepala ketam kuat kadar kilat."kelekuk ! ",
kepala Ketam kehancuran
kerana kena keperok Kodok.
Ketam kata,
"Kodok.. Kodok kenapa kau keperok
kepalaku?
Kan kesakitan."
Kesian Ketam.
Kerana kurang-ajar, kepala kena keperok.  

p/s: macam mana..cukup tak senaman ini..hehe..aku pun tak faham maksud dia..

Sumber : Syok.org

Share/Bookmark
Category : , ,
Assalamualaikum w.b.t dan Salam 1 Malaysia..


1."Duit dah tak ada". Padahal duit disimpan
untuk membeli pakaian yang berjenama.

2. "Nak beli kereta mewah dulu baru nak
kahwin". Padahal kerja bertahun dan penat
lelah tetapi masih tak cukup nak beli kereta
mewah.

3. "Susah la nak cari yang berkenan dihati".
Padahal memilih sangat,tak mau yang
gemuk, kurus sangat pun tak suka.

4."Tak datang seru lagi kot". Padahal awek
atau pakwe keliling pinggang.

5."Banyak sangat halangan". Padahal diri
belum bersedia.

6."Belum bersedia la". Padahal cukup segala
syarat2 nya.

7. "Ilmu tak cukup la". Padahal dah ada
master atau PHD.

8."Kahwin nanti tentu susah nak kena
tanggung keluarga lagi, Kalau dapat isteri
yang 2 x 5 je.Kena bimbing pulak lepas tu nak
kena tanggung semua dosa isteri, dosa
sendiri tak tertanggung nie pulak nak
tanggung dosa isteri".Padahal tak pernah
usaha untuk tingkatkkan diri sendiri dan
mencari ilmu secukupnya dan tak pernah
mencuba pun.Padahal Allah dah berfirman
yang bermaksud Lelaki yang baik untuk
perempuan yang baik dan begitulah
sebaliknya.

9."Dah mencubalah tapi telah dikecewakan".
Padahal tak reti pun nak bercinta.

10."Banyak perkara nak kena fikirkan terlebih
dahulu la".Padahal tak buat kerja apa pun.

11."Busy la, banyak keje nie". Padahal
pentingkan kerja daripada menunaikan
sunnah nabi.

12."Jodoh tak sampai lagi kot".Padahal jodoh
dah ditentukan Allah cuma perlulah
berusaha.

13."Perempuan nie peliklah kalau dia suka
kat kita tapi tak habih2 nak merajuk dan
marah macam kita nie suka sangat" .
Padahal memang dah lumrah alam sebab
marah tandanya sayang.

14."Ye lah memang la marah tu tanda sayang
tapi saya tak suka la, lepas tu dia heret kita
kehulu kehilir".Padahal suka bagi muka
kepada orang tu dan tak terangkan dengan
jelas apa yang kita suka dan tidak suka.

15. "Dah bagitau dah, nie kita suka dan nie
kita tak suka, tapi masih dia buat juga yang
kita tak suka".Padahal tak pernah ambil tau
tentang apa yang disukai oleh org yang kita
sukai. Sedangkan kita selalu buat perkara
yang org lain tak suka.

16."Saya takut la nak bercinta nanti terluka
susah la".Padahal banyak baca buku2 novel
yg berunsurkan sedemikian.

17."Lelaki nie suka pasang ramai org
sangat". Padahal ramai artis2 lelaki yang
dipujanya dan bila jumpa lelaki kacak mula
nak terhegeh-hegeh.

18. "Lelaki memang banyak helahlah kejap
suka kejap tidak". Padahal pentingkan diri-
sendiri.

19. "Nak carik yang soleh/solehah lah".
Padahal diri tak pernah solat dan quran tak
pernah nak baca. Kuliah agama selalu uzur
je.

20. "Suka yang pakai tudung labuh je".
Padahal masih pakai seluar pendek,mandi
masih ikut style koboi.

21. "Nak dapat yang berkekalan sehingga
keakhir hayat". Padahal suka cemburu, suka
boros, suka pada yang cantik saja, suka pada
yang kaya saja.

22. "Masalah la". Padahal dah tahu WORLD
IS STAGE OF PROBLEM.

23. "Nak sambung belajarlah awek saya tu
ader master atau phd malu la".Padahal
belajar2 tak pernah nak lulus. Asyik
mengabaikan pelajaran sebab dating selalu.
Memang dah dungu dah....

24. "Saya suka sangat kat dia, tapi dia tak
suka kat saya". Padahal bunga bukan seekor,
kumbang bukan sekuntum.

25. "Tak mahu la bercinta, ddk seorang lagi
seronok,tak lah dikongkong, tak akan terluka,
jimat duit sikit".Padahal mengeluh bila
kesunyian, dan mula nak feeling gila-gila.
Cemburu tengok org. kahwin. Pantang tengok
perempuan atau lelaki cantik.

26. "Payah la nak jaga hati masing-masing".
Padahal makan hati banyak sangat,sensitive
sangat, lepas tu banyak makan sarang
tebuan, lepas tu suka sangat main hujan,
main api, main mata, main2.dan sebagainya.

27. "Ramai sangat la yang suka mana satu
nak pilih nie susah lah". Padahal tau boleh
kahwin sampai 4 ikut sunnah............................. 


p/s : siapa yang terasa tu cepat2 lah kahwin..

SUMBER : Syok.org 

Share/Bookmark
Category : , ,
Assalamualaikum w.b.t dan Salam 1 Malaysia..

CoMoT sAhAbAt CiPuT

Catu cenje, ciput cite-cite came copot cambil
cari cengkerik.
ciput cuke cite-cite came copot cebab copot
cahabat ciput.
Cemace ciput came copot cari cengkerik,
ciput
cakcikan catu cahye cerah.
cahye cerah ciput cakcikan cangat cerah
campai
ciput came copot cilau.
cahaye cerah cube culik copot. ciput cangat
cuak.
ciput
cepat-cepat camba copot cebelum cehaye
cerah
cempat culik copot. copot cangat cuak came.
ciput came copot cepat-cepat cari chelter
cambil
cepat-cepat cembunyi.
ciput came copot cembunyi cenyap-cenyap
cupaye
cahaye cerah cucah cari ciput came copot.
ciput cakap came copot, "chuuu... chuuu...
cenyap... cenyap copot...".
copot cambung cakap, "copot cudah
cenyap... ciput
cenyap camelah...".
celepas cejam, cahaye cerah cudah chow
cebab
cucah cari ciput cape copot.
ciput came copot cangat cuke cebab cahaye
cerah
cudah chow.
copot cenyum cambil cakap, "copot cayang
ciput
cebab ciput celamatkan copot...".
ciput cenyum cambil chow came copot... 

p/s : macam mana senaman..ok tak..?

SUMBER : Syok.org 

Share/Bookmark
Category : , ,
Assalamualaikum w.b.t dan Salam 1 Malaysia..

Kita mungkin sudah biasa dengar tentang barangan tiruan seperti pakaian ,alat elektrik dan sebagainya lagi kan.tapi pernah ka kamu dengar kenderaan menjadi mangsa "cetak rompak" or diklonkan?? walaupun kebarangkalian adanya kereta tiruan atau diklonkan teramat-amat kecil,ada baiknya jugak ambil langkah berhati-hati.Contohnya bagaimana mau bezakan kereta Proton Waja tulen dengan kereta Waja Klon.

Panduan 1
-Kereta Proton Waja tulen tertera perkataan dan huruf 'WAJA'
-Tapi Waja klon ejaannya diubah,disongsangkan atau dipanjangkan menjadi Proton JAWA atau Proton BAJA atau juga menjadi proton KESATRIA BAJA HITAM.

Panduan 2
-Perhatikan logonya.
-Kalau Waja tulen logonya seperti kepala Singa
-Tetapi Waja klon menggunakan logo kepala singa betina atau singa kembar atau mungkin juga kepala binatang peliharaan pemakainya.

Panduan 3
-Sistem naik-turun cermin pintu Waja tulen dikendalikan secara otomatik
-Tapi Waja klon menggunakan sistem engkol atau tangkal pulas sebagaimana kereta dulu-kala

Panduan 4
-sarung tempat duduk atau sit kereta Waja tulen kalau kulit diperbuat daripada kulit asli
-Tapi sarung sit Waja klon menggunakan kulit binatang klon seperti lembu klon atau kulit campuran kulit binatang dengan kulit pokok

Panduan 5
-Enjin kereta Waja tulen berbunyi(contohnya-Vroom! Vroomm) bila dihidupkan
-Tapi enjin Waja klon berbunyi bila dimatikan(contohnya-Grom! Greng! Gedegang!)

Panduan 6
-Kereta Waja tulen apabila ditekan honnya akan mengeluarkan bunyi(contohnya-pin! Pin!)
-Tetapi Waja klon apabila honnya akan berbunyi(contohnya-Din! Dong! atau Kring! Kring!)

Panduan 7
-Sistem untuk buka-tutup atau mengunci pintu Waja tulen menggunakan central lock
-Tetapi Waja klon menggunakan tombol untuk buka-tutup dan menggunakan selak atau mangga untuk mengunci pintunya

Panduan 8
-Sistem brek Waja tulen menggunakan cakera brek yang membolehkan kereta terus berhenti bila diktekan brek
-Tapi sistem brek Waja klon menggunakan cakera brek lanun cetak rompak yang membolehkan kereta berhenti sebelum atau tanpa tekan brek

Panduan 9
-Bahan proses pembakaran atau sasap Waja tulen disalur keluar dari enjin melalui eksos paip
-Tetapi asap Waja klon disalur melalui ekzos buluh atau ekzos batang paip air

Panduan 10
-Kuasa enjin Waja tulen sekitar 1600 cc atau 1600 kuasa kuda
-Tetapi Waja klon sekitar 1600 darjah celcius atau 1600 ekor kuasa kuda

Panduan 11
-Waja tulen dilengkapkan dengan sistem keselamatan elak kecurian yang mana alat penggera/alarm akan berbunyi seperti bunyi hon(contohnya-Pin! Pin!)
-Manakala alarm Waja klon akan berbunyi seperti bunyi suara tuannya(contohnya-Pencuri! Pencuri!)

Panduan 12
-Waja tulen menggunakan petrol sebagai bahan bakar
-Waja klon boleh ditentukan sendiri oleh pemakainya.
-(Disyorkan guna petrol sebagai bahan bakar untuk bakar Waja klon tu) 

p/s: bolehlah nak try kalau nak beli kereta baru..haha 

Sumber : Syok.org 

Share/Bookmark
Category : , ,
Related Posts with Thumbnails

Siapa Aku?

Special Sponsor

Kebanyakan entri di dalam blog ini adalah daripada pihak Syok.org.
.: sYok.Org :

pengiklanan

Kit Biasiswa Malaysia 2010
160

Rujukan

Komentator

Make your own

Fan Pages

Yang Baik Hati

Award

Award

Twitter

Terima Kasih Kepada

Free Automatic Backlink Get a Free Backlink Free Automatic Backlink Free Auto Backlink Free Auto Backlink Free Auto Backlink Free Auto Backlink Free Auto Backlink Blogged.my .: sYok.Org : 4east's Profile on Ping.sg 
SelangorBloggers
JohoreanBloggers